Aleksotas

Aleksotas – viena iš Kauno miesto dalių, esanti Užnemunėje, t.y. kitoje Nemuno pusėje. Nors Aleksoto seniūnija šiandien užima didelę Kauno dalį, siaurąja prasme Aleksotu vadinama tik tik tarp Nemuno ir Europos prospekto esanti dalis. Kitos Aleksote esančios miesto dalys yra Marvelė, Linksmadvaris, Freda, Julijanava, Birutė.

Aleksotas – priemiestis mieste

Didesniąją dalį aleksoto užima privatūs namai, tad ši miesto dalis labiau primena priemiestį. Tuo labiau kad Aleksote gyventojų tankumas labai mažas, ir tik pastaraisiais metais paspartėjo šio mikrorajono tankinimas, statant daugiabučių kvartalus.

Aleksote yra Botanikos sodas, o iš Senamiesčio atėjus Aleksoto tiltu, galima pasikelti Tarpukario inžineriniu stebuklu – Aleksoto funikulieriumi. Aleksote taip pat yra senasis aerodromas.

Visą Aleksotą supa ant Nemuno šlaitų augantys gražūs miškai. Nemuno slėnio šlaitą daug kur raižo siauri ir gilūs grioviai – revai. Vienas iš didžiausių ir gražiausių yra Svirbės upelio slėnis, prasidedantis nuo Lakūnų plento ir vingiu besileidžiantis link Nemuno. Šiuo slėniu eina retai naudojamas geležinkelis. Beje, Aleksotas senovėje ir buvo vadinamas Svirbygala – nuo minėto Svirbės upelio.

Aleksoto žemėlapis